Keti Koti

Tijdens Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van slavernij in Nederland.

15 juni: Boekpresentatie Vivian Tevreden

Kom en luister naar het verhaal van Vivian Tevreden. In School 7 presenteert ze haar nieuwe boek Ma Yenko en wordt zij geïnterviewd door Marlies Pfann van het Internationaal Vrouwen Centrum.

Koop hier je ticket

27 juni: Lezing 'Vuurvrouwen'

In deze interactieve lezing in de bibliotheek van Schagen vertelt Ellen Youray over een aantal vrouwen die op hun manier in verzet kwamen tegen de koloniale overheersing. Aan de hand van de verhalen en mythen gaan we op een creatieve manier in gesprek over de positie van de vrouw en de kracht in jezelf. Op welke manier zou jij verzet laten zien?

Koop hier je ticket

30 juni: Schrijversbezoek Raoul de Jong

Raoul de Jong komt op schrijversbezoek in School 7! Onze programmamaker Cecile interviewt hem over zijn boek Jaguarman, waarin hij zijn onbekende voorvader aanschrijft, en hem vertelt wat hij door de zoektocht naar zijn krachten heeft ontdekt over de geschiedenis van Suriname.

Koop hier je ticket


Lezen over het slavernijverleden

Meer boeken

Onze gedeelde geschiedenis

Keti Koti

De letterlijke vertaling van Keti Koti (spreek uit 'kittie kottie'), is 'de  ketenen verbroken'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte vastgebonden werden in boten. Keti Koti is jaarlijks een grote en belangrijke viering in Suriname en Nederland.  

Meer over Keti Koti

Dialoogtafels

Tijdens een Keti Koti Dialoogtafel wordt door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
Naast de gesprekken worden rituelen uitgevoerd die te maken hebben met het slavernijverleden.

Meer over de Dialoogtafels

Herdenkingsjaar

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Vanaf 1 juli 2023 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Meer over het herdenkingsjaar

Romans

Podcasts

Strijden ga ik

Een belangrijk figuur in de geschiedenis van de slavernij is de Surinaamse verzetsstrijder en antikoloniale schrijver Anton de Kom. Met bekende werken zoals Wij slaven van Suriname, verzette hij zich tegen het Nederlandse koloniale systeem. In de podcast Strijden ga ik duiken historici Paul de Jong en Tim Streefkerk in het leven, het werk en de nalatenschap van de Surinaamse vrijheidsstrijder en auteur.  

Naar Strijden ga ik

De plantage van onze voorouders

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Naar De plantage van onze voorouders

BONUS!: Slavernij

In de aflevering ‘BONUS!: Slavernij’ van de podcast In het Rijksmuseum blikt presentator Jörgen Raymann terug. Hij gaat in gesprek met Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Slavernij, en met Gijs Stork, die in de bijbehorende audiotour het verhaal van Dirk van Hogendorp (1761-1822) vertelde.

Naar BONUS!: Slavernij