Oorlog op land en gevaar op zee
Tijdvakkist 7: De Noordkop tussen 1800 en 1900.
In de tijd van de burgers en stoommachines veranderde er heel veel in Den Helder en omgeving. Het klein dorpje de Helder Buyrt groeide uit tot Den Helder, een stad met duizenden inwoners. De techniek maakte grote stappen voorwaarts: de stoomkracht maakte schepen minder afhankelijk van wind en stroming. Ook het landschap veranderde drastisch. Het Noord-Hollands Kanaal werd gegraven, waardoor Den Helder goed bereikbaar werd vanuit het zuiden, en om Den Helder heen verrees een ring van forten.
Aan het begin van de negentiende eeuw was Den Helder in de ban van grote politieke gebeurtenissen. In 1799 probeerde een Engels-Russisch leger de Fransen uit Nederland te verjagen en ze begonnen hun aanval bij Den Helder. Ook van de Franse tijd, die tot 1815 duurde, heeft Den Helder veel gemerkt.
Maar wat er ook veranderde, in politiek, techniek of landschap: de zee bleef een groot gevaar. Regelmatig raakten schepen voor de kust van Den Helder in nood. Daarom werd in de loop van de negentiende eeuw de Noord- en Zuid-Hollandse Reddingmaatschappij opgericht. Dorus Rijkers was één van de Helderse redders die honderden mensen in veiligheid wist te brengen. De Tijdvakkist ‘Oorlog op land en gevaar op zee’ bevat informatie en voorwerpen over de Franse Tijd en over het Reddingwezen.
In iedere tijdvakkist zit een handleiding met algemene informatie over de Helderse tijdvakkisten. Hierin staan een aantal hoofdstukken over didactiek en verwerkingsvormen, organisatiemogelijkheden en activiteiten. Verder staan er tips in voor het maken van presentaties, werkstukken, een muurkrant of een PowerPoint.